1001 Perasaan

          Perhhh! tajuk lagi mahu bunga-bunga kan? hahaha...geli.geli.geli !


Al-kisah..tersebutlah kisah pada tanggal 22 Disember 2012..banyak gila kot jemputan kawen masa 22 Disember ni... termasuk lah kenduri kawen untuk kakak sepupu aku. Tema dia warna purple... kalau orang-orang kita cakap warna dungu ungu! Masa 22 Disember ni, hari aku diserikan dengan pelbagai jenis perasaan.. kepenatan yang diselang-selikan dengan kegembiraan, kesedihan, keterujaan, kemaluan...eh? yang last tu pelik sikit bunyi nya..abaikan~

          Penat tak payah ceritalah..memang melekat je kat aku.. tak nak berenggang! sebab mak cik aku dia tak pakai catering. Jadi sebagai saudara yang berhampiran.. kena lah buat kerja amal kan? gotong royong masak..kemas bilik pengantin.. masukkan telur.. buat hamper untuk cabutan bertuah.. macam-macam lagi lah. Penat tapi best! masa-masa macam ni lah nak bergurau senda dengan sepupu kan? masa lain padat dengan jadual waktu di internet! alah..si perampas masa tu.. :)

          Ada satu tragedi yang berlaku ketika majlis kenduri kawen tu  berlangsung.. Boypren  aku hilang! aduh.. macam-macam rasa masa tu. Dah la tengah penat. Stress aku dibuatnya. Terus tak ada mood. Siapa amek Boypren aku? berani sungguh si dia merampas kebahagiaan aku sekelip mata? cisss! Mengganggu kosentrasi aku nak buat amal je tau!


ni la boypren aku tu.. mat pinky! ni gmbar iklan dia...


          Walaupun tak lah semahal dan secanggih handphone korang.. aku sayang mat pinky ni weh! aku punya duit raya tahun ni habis sebab nak amek dia sebagai teman hidup lah.. melayang duit raya aku. selesai macam tu jer duit raya aku.. lepas tu tiba-tiba pulak boleh hilang si mat pinky ni! gila tak terencat mood aku.. bila mak cik- pak cik tanya dah jumpa ke belum si mat pinky ni.. aku macam tak ada mood nak jawab. Mood aku telah diragut oleh si perampas boypren aku tuh!

          Dalam kepala dengan hati aku masa tu dok berfikir...siapa yang amek? pulang la weh! banyak rahsia dalam tu! pulang la..pulang la.. Dalam pukul 5.00 petang aku teringat sesuatu! kredit aku dalam sim kad tu banyak.. RM 70++ . banyakkan? terima kasih lah kepada ayah yang sudi "menopup" setiap bulan RM30. Tapi sekarang tidak lagi. Aku buat share top pup je dengan mak aku. Bila dah teringat tu aku tanya la ayah aku dia tahu tak macam mana nak block nombor tu. Ayah aku suruh tanya abang aku. Begini lah dialog aku dengan abang aku...

Aku: eh, tahu tak nombor maxis yang untuk servis-servis tu? (ayat yang tungang-langgang tu         akibat tak ada semangat)
Abang: Entah! mana aku tahu.. kau nak buat apa?
Aku: Nak block nombor..
Abang: Nombor siapa?
Aku: Ye nombor aku lah!
Abang: apahal?
Aku: hilang!

*abang aku terus berhenti cuci pinggan, dia ikut aku pergi bawah kemah yang ada ayah aku..

Abang: kenapa?
Ayah: Handphone dia hilang..

TIBA-TIBA!!!
Abang aku keluarkan boypren aku letak atas meja dengan muka selamberr...Lega memang lah lega! tapi panas jugak lah hati aku ni.. orang huru hara cari mat pinky aku.. dia boleh buat deeekkkk je! ciisssss...

          selesai satu kes..satu lagi kes yang dah mewarnai hidup aku untuk hari tu.. boleh pulak selipar aku terkelepet (terlipat bahagian depan) masa aku tengah bawak dua gelas air (tangan kiri kanan) dan hampir tersungkur! nasib baik masa tu dah petang tak ramai sangat orang...tak ramai orang pun malu jugak lah sebab airnya tumpah ke baju dengan tudung.. mandi aku petang-petang dengan air manis.. adoi~ tragis lah!

p/s: kalau pergi jemputan kawen handphone jangan sepah-sepah.. letak dalam beg. tak pun gantung kat leher. ada paham? hah! lagi satu.. kalau ye pun haus.. jangan tamak sangat amek dua cawan. satu cukup lah! :)

AKU MACAM DAH FOBIA DENGAN KENDURI KAWEN!!!


chaw!

Petua Cantik (mudah)


CANTIK... cantik itu sesuatu yang sangat-sangat subjektif...

          Setiap orang mendifinisikan cantik itu dengan cara yang berlainan... ada seseorang cakap aku ni cantik ... serius aku terkejut! aku terkejut sebab ramai gila yang bangkang statement tu.. cisss!

          Kenapa aku dan ramai lagi orang kat luar sana tu setuju dengan 'cantik itu subjektif '? sebabnya...cop..cop..cop.. aku nak korang bayangkan...

          Okey macam ni...memang tak dinafikan, ramai yang cakap adik sedara aku ni cantik budaknya. Mesti ramai punya yang nak dia ni. Okey guys, let's think about if all men want to take her as a wife  (tibe2 teringin nak speaking, tapi hancur! ) ... habis tu siapa yang nak jadikan aku ni wife diorang? eh?! kenapa mesti aku? pembetulan... habis tu siapa yang nak jadikan korang wife?  *ada bau ikan tak? :)

          Merujuk kepada tajuk entry ni.. Petua yang aku nak bagi kat korang ni mudah jer... senang gila nak jadi cantik tau! borak-borak, jalan-jalan dengan orang yang korang rasa dia punya cantik kurang. Aku yakin korang akan bangga dan berkeyakinan bila jalan sebelah dia sebab memang comferm korang akan rasa, korang lah yang cantik... korang lah yang paling menyerlah daripada dia... hahaha!
 *walaupun itu hanyalah perasaan korang semata... jadilah kan? daripada tak pernah rasa jadi cantik?



          "tapi Mai, aku punya kawan kat keliling semua cantik-cantik belaka, macam mana?"  pulak dah... takkan sorang pon tak ada yang cantiknya kurang? serius ke memang tak ada? hurmmmm... tak apa la, korang boleh cari aku.. jalan lah sebelah aku... aku redhakan je... :(


Chaw!




Ada Apa Dengan Amir?

AMIR... nama yang selalu sangat ikut aku dalam kehidupan aku di dunia ni.. dari aku kanak-kanak sampai aku da jadi warga belia... kemana-mana aku pegi... nama ni mesti wujud punya!

          Masa aku kanak-kanak..abang sedara aku ngan adik sedara aku nama diorang ada 'Amir' . Yang sorang nama Amiruddin sorang lagi Amir Asyraf. Tak cukup dengan itu, masa aku darjah 6 muncul lagi sorang Amir...Amirullah kawan sekelas sekolah petang  (sekolah agama> panggil sekolah petang sebab waktu sekolahnya sebelah petang)  sebenarnya budak Amir ni dah wujud lama dah.. tapi aku baru terperasan yang dia ada kat keliling aku masa aku darjah 6. Sorry ye Amir... Itu pun sebab secara tiba-tiba ada satu gosip yang tersebar luas mengatakan bahawa aku ni ada 'apa-apa' dengan Amir tu.. eh?! pelik tak pelik lah kan.. aku tak kenal pun budak ni tiba-tiba ada gosip yang boleh menyebabkan mak aku main kejar-kejar dengan aku kat sekolah.. nasib baik mak aku tak dengar gosip-gosip liar ni..



          Aku pulak kalau dah digosipkan..serius weh! aku takkan bertegur dengan budak yang kena gosip dengan aku tu. Malu wok! Yang paling tak boleh bla masa tu...biasa la budak-budak baya aku dulu. Aktiviti paling popular kitorang masa tu 'Mintak Biodata' kawan-kawan. Aku nak mintak biodata si Amir tu..yela kawan aku kot. Semua kawan-kawan aku punya biodata aku dah mintak.. takkan lah aku tak mintak biodata dia kan? dia siapa? kawan aku jugak! tapi malu punya pasal...gosip tu lah! siapa suruh wujud? buat susah aku jek! dek kerana nak jugak biodata dia...aku tak mintak secara terang-terangan (haru kalau buat terang2. mulut budak-budak kelas bukan reti senyap) nak tau aku buat macammna?

  #Aku tulis surat kat dia. Tulisannya lebih kurang macam ni (aku tak ingat sangat)...

helaian 1>> Assalamualaikum..nak mintak biodata boleh? tolong isi kat muka surat sebelah

helaian 2>>  Nama:........................
                       Umur:........................
                       T.Lahir:......................
                       Alamat:.......................
                       No.Tel:.......................
                       Cita-cita:.....................
                       Hobi:...........................

Comelkan aku dulu-dulu? puiih! sekarang ni bila aku fikir balik.. adoilah~ makin malu ada la kot!
          Sampai sekarang biodata tu ada lagi... korang nak tau? biodata dia sorang je yang tinggal tau.. sebab dia tak tulis dalam 'Buku Biodata' tu.. dan sebenarnya 'Buku Biodata' tu dah hilang. Pelik! kertas sehelai tak hilang pulak? buku sekebat boleh hilang? hurmmm... tak tau lah aku nak kata apa. Mungkin masa packing buku lama-lama yang nak jual terkaut sekali 'Buku Biodata' tu kot.

          Aku punya cerita dengan budak Amir ni banyak. Gosip 'gila' tu punya pasal lah! Kesannya sampai aku masuk sekolah menengah masih ada lagi cerita tu. Nak dijadikan cerita, aku dengan si Amir ni boleh pulak satu sekolah. Alhamdulillah tak satu kelas! Dia dok kelas 1st. Aku kelas 2nd. Masa cikgu bahagikan kelas.. aku perasan macam mulut aku sorang terkumat-kamit baca doa. " Ya Allah, tolonglah... aku tak nak satu kelas dengan dia" malu okey MALU! siapa lah agaknya yang buat gosip ni ye? mengganggu ketenteraman hidup aku betol!

          Cuma beberapa minggu je hidup aku tenang dekat sekolah baru tu... entah macam mana gosip yang sama muncul balik.. pulaknya masa tu si Amir tu kira hot la untuk batch kitorang. Tak pasal-pasal ramai budak perempuan yang hot-hot cari aku. Aku dah cuak da time tu. Aku ni budak yang asalnya dari kampung.. Memang blur habis la. Aku dah macam budak bodoh yang tak reti nak berkawan. So, bila budak-budak hot datang cari aku, menggeletar jugak la kepala lutut aku. Dia punya tanya macam nak gaduh. Sape tak takut weh? (aku nak merakamkan berjuta-juta terima kasih dekat si Amir yang telah memberikan aku pengalaman pelik tu) kawan baru aku cakap kat aku.   " mai, kau tak payah layan budak-budak tu. tu semua tu..jeles dengan kau je"  . Aku sikit punya blur bila kawan aku kata macam tu. Kenapa diorang tu nak jeles dengan aku? aku ni tak lah hot macam diorang. Budak kampung je! memang skema la aku masa mula-mula masuk sekolah menengah dulu.



          Tapi... aku rasa bersyukur sangat sebab si Amir tu dapat tawaran pergi MRSM dan dia pun terima tawaran tu. Memang lega sangat-sangat hati aku waktu tu. So lepas tu terus senyap gosip pelik tu. Pelikkan gosip tu? Tak ada angin tiba-tiba je pokok boleh bergoyang. Aku tak pernah bertegur pun dengan si Amir tu (seingat aku lah) . Kalau ada pun masa dia nak beli makanan dekat Koperasi sekolah Agama dulu. Pulaknya masa tu aku tolong cikgu jual kat koperasi tu. Tu aje rasanya. Entah lah malas fikir. Serabut!

          Ketenangan aku diragut sekali lagi dengan kembalinya Amir ke sekolah aku masa Tingkatan 4. Khabarnya disebabkan kesihatan dia yang tak berapa memuaskan parents dia. Huru-hara jugak lah sekolah tu. Budak-budak lama sekolah tu yang tahu pasal gosip dulu-dulu, dah mula kecoh balik. Aku dah bengang dah time tu. cerita lama buat apa digali semula? Benci lah korang. Memang suka tengok aku tak tenteram agaknya? Tapi cerita tu sekejap je. Tak sampai seminggu sebab Amir yang tolong tenangkan keadaan. Ada berita yang Amir couple dengan junior masa tu. "SELAMAT" kata hati aku.  fuhh! memang lega habis la.. dan sekarang kami kawan! kawan dengan tenang tanpa dihiasi gosip disekeliling... tapi cuma dekat muka buku je yang kami rancak berbual. Bila jumpa in real life berbual jugak. tapi formal habis! hahaha... sampai sekarang aku segan nak tengok muka dia. MALU ngek! 'Gosip' tu la... ngada-ngada! siapa suruh kau keluar dari perut bumi? hish!  BUT..kadang-kadang aku paksa jugak kepala aku menghadap dia bila bercakap sebab aku tak nak lah dia ingat yang aku ni syok kat dia. ouh! mintak dijauhkan...


          Ini kali, cerita aku dengan Amir yang lain pulak. Aku tak tau apa nama penuh dia. Ini cerita pasal gosip pelik lagi. Cuma bezanya, kali ni aku tahu siapa yang buat gosip ni. Kawan sekelas aku, Azie! cerita dia mcm ni.....
          
          Aku dapat masuk Form 6. Waktu tu cikgu nak cari Majlis Perwakilan Pelajar Pra-Universiti (MPPPU) ... cikgu suruh siapa-siapa yang nak jadi MPPPU buat resume macam nak mintak kerja. Tulis lah apa jawatan yang kita nak. Siapa yang hantar resume nanti akan ada sesi temuduga dengan cikgu-cikgu yang mentadbir MPPPU ni. Aku tak hantar resume sebab aku tahu tahap kebolehan aku...berat kerja kalau jadi MPPPU ni. Result akademik pon kena gempak. 

          Untuk jawatan Biro Dakwah cuma ada sorang je yang mintak, Amir. Conferm-conferm menang tanpa bertanding budak nih! Dia ni boleh lah.. gaya ala-ala ustaz tu dah ada. Gosip aku dengan dia ni cuma budak kelas aku je tau sebab aku dah warning budak-budak ni. Aku cakap kat diorang yang aku tak suka benda-benda gini. Kenapa aku yang digosipkan? Aku pon tak tahu sebabnya... mungkin untuk suka-suka? sumpah aku tak suka!

           Dengan tiba-tiba, ribut mana datang agaknya. Habis tempias kena kat aku gosip pelik tu. Serius weh! aku rasa macam nak menjerit kuat-kuat  " AKU TAK SUKA LAH!!!" hati aku memberontak gila-gila. korang ingat senang ke nak hadapi gosip ni? susah tahu tak? sebab tu aku tak suka! aku benci ! dan disebabkan gosip aku akan menjalani kehidupan yang tak tenang! (perhh! bajet macam retis je banyak gosip. HAHAHA!) eh tapi betul! aku tak suka.. rimas tahu rimas? sebab tu aku tak suka couple-couple ni. Tak couple pun gosip dah melekat dekat aku inikan pula kalau aku main couple-couple. Tak larat la weh aku nak layan gosip budak sekolah ni. 

Okey..Amir yang lain dalam hidup aku, korang layan gambar-gambar kat bawah ni....


Amir Khan
Pernah minat dia masa dulu-dulu. Tapi sekarang tidak lagi!

Diana Amir
Antara artis perempuan yang aku minat. Walaupun nama dia bukan Amir. Nama bapak dia pon boleh la. Amir jugak!


p/s: aku bukan nak bangga aku ada banyak gosip...aku cerita sebab aku nak kawan-kawan aku tahu cerita sebenar disebalik gosip tu. (macam kawan aku baca je blog aku ni) Aku tak nak benda ni dipanjangkan lagi. AKU RIMAS!

Chaw!

     

Bahana Cerita Korea

fuhhh..fuhhh... tebalnya habuk kat blog aku ni.
ketandusan idea..haha.. sebenarnya malas nak menaip sebab bukan hobi aku menaip-naip nih!
yelah, memandangkan tujuan utama aku buat blog cuma untuk tempat jari-jari aku ni menari sesuka hati je.
OK! no heart feeling.. (eh.eh. tibe2)

Stop intro.. kita terus kepada tajuk entry kali ni.

>>BAHANA CERITA KOREA<<

Adalah satu hari tu, aku tengok cerita Full House. Sebenarnya dah banyak kali ulang cerita ni. Saja menggedik nak tengok lagi. Sebab cerita ni tak banyak sangat censorednya . Itu pasallah ulang banyak kali . Disebabkan khusyuk sangat mengadap cerita tu, sampai terlupa nak tengok jam. Tiba2 henset aku bunyi sebab dah full charge. masa tu baru terperasan jam dah pukul 3.15 pagi. Hambek kau! last2 buat keputusan lepas subuh baru nak tidur. Kalau aku tidur pukul 3.15 ni. Kompem2 subuh aku terlajak. Memang panas la telinga dengar mak + ayah aku beleter. 

          Dekat tempat aku ni subuh dalam pukul 5.30. cerita full house ni habis dalam pukul 5.15. hah! cantek sangat la tu...



          Lepas azan subuh aku bersihkan diri dulu baru solat subuh . Ayah je yang tau aku tak tidur malam tu sebab masa tu ayah kurang sihat. Asik batuk-batuk je. Jadi, tak selesa la nak tidurkan? masa ayah nak pergi dapur mungkin dia ternampak bahagian ruang TV ni masih terang benderang. Padahal masa tu dah pukul 4.30 pagi . Ayah jenguk sekejap. Mungkin niatnya nak tutp lampu tapi tiba2 nampak aku. Ayah terus geleng kepala sambil cakap "ni kenapa tak tidur lagi ni? kalau mak tahu ni.". ceyh! kalau mak tahu kompem ayah la yang bagi tahu kan? hahaha.. lebih kurang dalam pukul 6.00 la aku tidur..



Aku bangkit dalam jam 1130 . keluar bilik je terus kena beleter dengan mak sebab tak tolong buat sarapan. 

  mak : anak dara apa lah ni matahari dah tegak kat atas kepala baru nak bangun! ni kalau kat rumah mak mertua macam ni...bla..bla..bla...
             (typical mak2 kalau beleter kat anak dara diorang kan?)

Dan aku? kalau dengar mak dah mula cakap 'mak mertua' , tak pun pasal 'kawen'...sehabis daya aku elak. masuk bilik air ( walaupun tak ada tujuan yang khas) . pergi belakang rumah tengok binatang-binatang yang abang aku beli atau kawan dia kasi TAPI ayah dengan mak yang bela sebab dia belajar kat Shah Alam. 

Aku elak bila mak cakap bab-bab ni sebab aku muda lagi kot! baru 18 tahun untuk tahun ni la. Agaknya dah tak sabar sangat ke mak aku ni nak dapat menantu? haish.. abang-abang aku pun tak lepas lagi.. boypren pun aku tak dak.. geli lah cakap pasal ni time muda belia ni. macam tak sesuai. Lain la kalau umur aku dah 20++ . Memang aku tadah telinga je la...

disebabkan cerita FULL HOUSE ni. tak pasal-pasal mak beleter benda 'pelik-pelik' ni kat aku. lepas ni taubat la aku nak tengok cerita Korea sampai pagi. memang tak akan! paling-paling pun sampai pukul 1.00 . hehehe... 

Chaw!