Tidur

sejak dua menjak ni..
aku selalu jugak tidur lepas balik sekolah ..
penat! jadi tidur lah kan?

ada satu hari baru-baru ni,
macam biasa lah.. tidur dalam pukul 3 cenggitu,
boleh termimpi pulak!
ini namanya mimpi di siang hari!

mimpinya tentang kawan2 yang saya suka..


dalam mimpi tu, aku,azy,ayan,arra dgn erin..
seperti sedang bergosip!
aku tak tahu apa yang digosipkan..
apa yang aku perasan.. kami berbual dengan bisingnya.

tiba-tiba, terdengar azan berkumandang dalam kelas tu,
semua terdiam.. sebabnya suara azan tu macam azan kat mekah tu,
sedap! merdu!
aku bangun dari kerusi cari siapa yang azan.
aku jengah kat satu sudut kelas..
Aidil azan? aku tengok kawan-kawan aku kat belakang.
semua tercengang bila aku cakap si ketua kelas yang azan.
mungkin tekaan aku dan mereka sama.. radio!
ouh meleset tekaan kami..

 dengan tak semena-mena.. aku terbangun dari tidur..
dengar azan dari masjid yang berdekatan..
haaa... dah Asar rupanya..

*adakah anda tinggal di negara yang aman dan meninggalkan solat?
   astaghfirullah.. nauzubillahi minzalik.. #tepukdadatanyaIman


wassalam..

Chaw!

Hatiku Kebal !

Assalamualaikum! :)

aku suka tengok orang keliling aku gembira..
keluarga . rakan . kenalan . sesiapa sahaja!

bila diorang ketawa.. aku pulak yang rasa seronok..
tak kisahlah diorang ketawa sebab membahan aku atau apa pun..
aku tak kisah asalkan mereka gembira..

hati aku ni macam kebal kalau kena bahan dengan diorang pun..
sungguh! tak rasa apa..
mungkin sebab dah terbiasa dibahan..
kadang-kadang risau jugak..
hati aku ni hidup ke tak?



aih... hidup lg hati aku ni..
kadang-kadang tu terasa jugak..
tapi kejap je.. tak sampai 5 minit la..
tak sempat nk meresap dalam hati..
lepas tu lupa..
sebab set kat otak, mereka cuma bergurau!

kadang-kadang terfikir..
buat apa nak semakkan otak dengan benda-benda remeh ni?
banyak lagi perkara yang perlu aku fikir..

tapi selalu jugak aku terfikir..
diorang-diorang ni.. 
ada rasa menyesal tak kawan dengan aku?
ke.. aku je yang suka berkawan dengan mereka sedangkan mereka... tidak!

kawan.. maaf kalau adanya aku dalam hidup korang lagi membebankan korang..
kalau korang rasa tidak suka.. menyesal kawan dengan aku.. katakan!
jangan pendam.. pendam itu akan buat aku dan kau sakit..
sama-sama sakit..

yang mana perangai aku yang kalian tidak suka.. katakan!
supaya aku boleh ubah kepada yang lebih baik..
yang mana kata-kata aku yang buat kalian berkecil hati.. katakan!
aku akan segera memohon maaf.. aku takkan ulang lagi..

aku bukan lah orang yang baik-baik..
tapi aku sukakan orang yang baik-baik..
kamu semua doakanlah aku menjadi orang yang baik-baik...


*cari kawan sejati bukan sesuatu yang mudah..
    kadang-kadang cemburu juga melihat mereka yang ada kawan senang/susah sama-sama..

Chaw!

Cerita Diri


selama aku menjadi seorang remaja..

    antara ciri-ciri lelaki idaman selain daripada seorang yang kuat berpegang pada agama Islam, aku juga teringin lelaki yang kulitnya sawo matang ala-ala hindustan gitu! macam Shahid Kapoor..




uih! melting weh! 

tapi sejak daripada aku tingkatan 4 sampai sekarang..
   boleh pulak TERjatuh suka dekat seseorang yang mukanya ala-ala Korean ...
        perh! jauh betul dia punya U-turn!



muka si dia lebih kurang macam orang atas nih...
bila senyum ada lesung pipit... 

tapi muka Kim Bum ni comel sangat...
muka si dia nampak jantan sikit la... 

nak tahu siapa dia? klik sini

chaw!

Zaman kanak-kanak

masak selalunya mesti dan pasti akan dikaitkan dengan perempuan... dah sinonim dah..asal masak je perempuam..asal perempuan je masak...kan?

hari ni aku nak kongsi sikit la pengalaman aku masa kanak-kanak riang dulu. memang hari-hari memasak! periuk nenek aku jadi mangsa. haha! yelah... aku ni budak kampung. dulu mana ada merasa nak main game dalam komputer tu. bila sepupu-sepupu da balik rumah masing-masing..haa..masa ni lah operasi pedajal barang dapur nenek aku dimulakan. best kot! aku ni jenis suka buat jahat sorang-sorang.. pelikkan? masa ada sepupu semua ada kitorang main kejar-kejar, semunyi ibu dan yang seangkatan lah.. permainan yang x gunakan peralatan. okey.. kecik-kecik dulu aku tinggal dengan nenek aku sampai lah mak cik aku yang jaga aku tu kahwin...aku kira rapat dengan mak cik aku lah. dengan mak aku pon rapat jugak. tapi selalu menggedik dengan mak cik aku. :) lepas dia kahwin dia pindah ikut suami dia.. aku tinggal dengan mak ayah aku lerr...

zaman dah moden sikit guna benda ni

part yang paling best sekali.. curi-curi masuk dapur > amik sudu > sorok dalam baju > keluar dapur > buat muka tak bersalah. part ni paling syok! pastu kat belakang rumah bentang tikar..susun batu-batu (konon-konon dapur) letak periuk atas batu.. cari daun (sayur), amik pasir (garam), ranting pokok (ikan bilis) pastu curah air. kacu-kacau guna sudu... see? ni belum blajar masak officially lagi ni.. haha! bajet pandai masak.. dah muda belia macam ni mak suruh masak.. haish! punya la liat nak ke dapur...

ada lagi part yang syok masa ni.. part terkantoi! yang selalu kantoikan aku ialah pak cik aku. time tu pak cik aku pon belum kahwin lagi.. dia lah kawan gaduh aku. memang badi lah aku dengan dia ni dulu. mana taknya, bila dia balik kerja dengan baju penuh dengan peluh, dia bukak baju tu terus campak kat aku. perhh! dia punya bacin tahap tak ingat lah! aku ni jenis kememey (suka nangis) . terus melalak..tulah hobi aku setiap petang waktu kecik-kecik dulu. haish... bila diingat-ingat zaman kecik-kecik dulu... memang best laa.. buat dajal sorang-sorang... main anak patung sorang-sorang. bila fikir dua-tiga kali macam gila lah pulak semua buat sorang-sorang. tak kisah la... aku happy macam tu.. YES! memang aku seorang kanak-kanak yang pelik waktu tu.. bila dah mula sekolah, baru okey sikit kot...

gambar hiasan

ada lagi satu aktiviti aku masa kecik-kecik dulu. yang ni aku selalu main dengan sepupu-sepupu lelaki aku je... aku dulu rapat denga sepupu lelaki je... yang perempuan jarang sebab yang sebaya aku ramai yang tinggal jauh... jarang balik kampung.

haa... aktivitinya gubah lagu sambil pukul-pukul tin biskut dengan ranting pokok.. lagu yang aku paling ingat sekali lagu ni...

C.E.M.P.E.D.A.K..cempedak jatuh..
gedebuk bunyinya macam tu...
aku bawa balik..
terus busuk...

melodi: xpdc C.I.N.T.A

kreatif tau kami sepupu sepapat ni.. hahaha.. tak pasal-pasal cempedak pon ada lagu..
terfikir cempedak sebab masa tu mak-mak kat dapur tengah goreng cempedak.. marvelous! marvelous! yang kitorang kat luar tengah menggoreng lagu entah apa-apa. :)

okey la.. cukup lah ni..

Chaw!

My New Boyfriend !

Arianshah Akid nama diberi...
mukanya comel tidak terperi...
takkan jemu tengok hari-hari...
Jom kita layan gambar boyfriend baru I ni...

hahaha! pantun spontan daripada aku...


Arrian yang AWESOME!


Anak Tomok dan kak Ayu


comelnye alahai kamu ni Arrian!


ouh! korang dah tengok video budak kecik ni? baru 8 hari video tu di upload dah 100K+ yang view.. popular bofriend baru I ni kan? hehehe... 

hai Arrian~ 
Dari kerana mata, yang mempunyai kuasa
Oh aku tergoda, aku tergoda terkecewa...


biasa dia ni... :(



Sorry for the low quality of video.. rakam guna phone murah je..

Sumber gambar: instagram tomok
Sumber video: keek tomok

Chaw!


Jalan - Jalan

hah! ini kisah 3 hari yang lepas... entah kenapa tiba-tiba aku ajak mak dan ayah aku keluar jalan-jalan ke bandar. Bila dalam kereta ayah tanya " nak pergi mana ni?" . Dengan pantas dan tangkas aku menyambar soalan tu (teruk betul BM aku) "ermmm...pergi Joe Burger la yah" . eh?! kenapa tiba-tiba Joe Burger jadi pilihan? mungkin sebab aku tak pernah makan kat situ lagi... "nak pergi makan eh?" ayah tanya lagi.  cepat-cepat aku tengok jam... -7.45 p.m.-  "kita belum makan malam lagi kan? " . bagus la anak dara sorang ni... soalan dijawab dengan soalan. SUPERB!

     Joe Burger... dah bertahun kedai tu bertapak kat Pontian ni... 3 hari lepas aku baru nak pergi sana. nampak sangat ketinggalan! dah sampai Joe Burger..boleh pulak kilat sabung-menyabung, guruh berpekik-pekik (jangan percaya! ini semua dusta) . Realitinya cuma angin kuat tanda nak hujan je. Aku order chicken chop <- perasan budak bandar, padahal.... (^.^) Mak dan ayah aku jenis yang low profile. So, diorang order martabak & nasi lemak kukus masing-masing...

ini lah rupa chicken chop yang aku order.
menyelerakan kan?
memang enak!
5/5 bintang aku kasi...

Aku cuma amik gambar makanan aku je.. yang ayah & mak punya makanan aku terlupa nak snap. Bila teringat nak snap, pinggan masing-masing dah kosong...hahaha!

Lepas perut kenyang..destinasi yang seterusnya kedai RM2. Aku nak beli bola je pada mula asalnya... bila dah masuk kedai.. nampak barang macam-macam...huh! biasa la perempuan.. tapi kalau jenis aku, boleh kawal lagi.. aku cuma amik bola je. Nafsu aku banyak pada makanan bukan pada barang. Siapa-siapa yang nak ajak aku shopping korang kena fikir banyak kali. Aku jenis yang tak reti nak jalan lama-lama. Nanti mulut aku automatic bising sebab penat. Mak aku sendiri cakap kalau dia pergi shopping bawa aku, duit dia mesti tak banyak luak. Mana kan tidak? kalau mak aku pegang benda yang tak ada dalam senarai barang nanti aku tegur. "beli barang yang dalam list dulu" selalu ayat ni yang keluar. Bila barang dalam senarai dah setlte, terus ternampak counter. Jadi, sesi bersuai kenal dengan barangan yang lain tidak ada! Maka tiadalah episod percintaan antara manusia dan barang yang tidak diperlukan. 

ini bola RM2 yang aku beli..
aku dah modified sikit..

      Ada sebab kenapa aku beli bola...sebab aku nak main bola la...hahaha! Actually BMI aku 25.6 ... TAK NORMAL! aku nak normalkan BMI aku.. dan disebabkan aku ni jenis pemalas nak bersenam kat luar. aku beli bola ni.. boleh main kat dalam rumah. Jangan risau pasal pasu-pasu ni semua. rumah aku kurang barang-barang yang berunsurkan kaca (tingkap jela). Sebabnya abang aku selalu letak kucing-kucing dia dalam rumah. Langkah selamat > beli pasu zink/ tanah liat. Selamat pasu, selamat duit, selamat kucing tak kena belasah! (>_<)

Chaw!

Kesimpulannya..

Senarai ringkas pakwe-pakwe aku...
*nampak sangat syok sendiri...


pangkat adik-adik semua ni


nah! hadiah sorang satu...

*tapi.. Rayyan share dengan adik ya? tak mau gaduh-gaduh OK..
bagus anak Mummy Rita ni..


abang Rayyan dan adik Arjuna yang macho...


adik Juna yang comel

abang Rayqal yang stylo..

adik Saif yang manis.. SWEET je muka!

macam mana agaknya muka budak-budak ni bila besar nanti ya? hurmm.. makin ramai laa jejaka idaman Malaya nanti... semoga mereka ini dilengkapkan lagi dengan akhlak yang terpuji dan menjadi anak soleh... insyaAllah.. doaku mengiringi kalian selalu...Ameen!

Chaw!

My boyfriends ! 4

Hari ni dah tak tahu nak buat mukadimah apa...
So, teruslah layan gambar-gambar ni ye...
mesti melting punya tengok pakwe den yang ni...
comel..comel..comel..

alolololo.... hensem nya dia!
dah melting belum?
jom tengok lagi..


hai! nama saya Bakti Arjuna Fitri
cute kan nama saya?
macam saya kan?


anak kak Fynn Jamal & abang Tri
awat la comel sangat anak hampa ni kak ping!!
jom usha gambar budak kecik ni lagi..


buat muka gangster~
Juna!! mata tu, mata tu..buat aku cair je.. adoii~


fuhh! senyumanmu... tetap menjadi pujaan hatiku~


Kalau aku ada anak buah/ adik sedara macam ni.. memang jadi mangsa peluk cium la hari-hari.. tu pipi tu.. macam mintak gigit je? geram aku la..kalau aku dapat budak ni aku cium sampai nangis budak ni aku kerjakan... hahaha... ampun kak Ping!! :D

macam biasa lah sumber gambar daripada instagram daddy Juna dan mummy Juna ...

UPDATE!

yeayy!! aku jumpa budak kecik ni punya video... sorry for the low quality of the video...


video ni amik kat keek kak Fynn Jamal.. comelnya Juna!!


p/s : entry ni untuk suka-suka je ya... jangan saman saya! :)

Chaw!

My boyfriends ! 3

jeng.. jeng.. jeng.. cer teka siapa pulak kali ni aku punya boyfriend ?
    hari ni nak share boyfriend aku yang manis ni...
         hobi dia> senyum! cer tgok gambar ni...

comel  kan?

anak UMMI Dena...hai Ummi..apa kabar?

nama saya Saif Amaan Daniyal

Kak Dena.. kite amik gambar anak awak ye? geram sangat tengok baby boy awak ni... comel sesangat! I adore his smile~ sweet boy... semoga menjadi anak yang soleh kepada ummi dan abah ya Saif? Ameen.. insyaAllah.

semua gambar hasil daripada stalk instagram ummi Dena  :)

UPDATE!

video Saif yang comel ni amik kat keek ummi dia... layan budak manis ni jom! sorry for the low video quality :)





p/s : entry ni untuk suka-suka je ya... jangan saman saya!

Chaw!

My boyfriends! 2

Haaa.. kali ni aku nak tunjuk boyfriend aku yang stylo-mylo pulak..
 nama dia Putera Rayqal Ramli ... kali ni hero kepada mummy Nora Danish.. wink2~
 diulangi.. MUMMY Nora Danish! hurmm.. nmpk gaya nya semua jadi Mummy aku.. 
padahal pangkat kakak je Nora Danish tu dengan aku... hehe... orang kata...
kalau nak anak kena pikat maknya dulu.. haha! (mcm xde kait je?)






like a korean right?


tendang bola pon bergaya..  cute!


Korean theme... SUPERB! handsome boy..


see? I've told you.. he is a stylo-mylo boy... 


handsome +cute + stylo = perfect baby boy  :)


Gambar, ihsan daripada instagram Nora Danish (hot mama) ...

UPDATE!

nah amik la video budak stylo ni... aku rakam guna phone aku yang murah tu... sorry for the low quality of the video :)



video ni aku amik kat keek bettyrahmad...kawan kepada mummy Nora Danish.. :)

p/s: entry ni untuk suka2 je...jangan saman saya! :)

Chaw!

My boyfriends !

Selama ni.. kalau aku online aku mesti stalk boyfriend-boyfriend aku...
    Kenapa boyfriend-boyfriend? sebab ramai laa.. keliling pinggang kot~  :)
         okeyy..ni nak tunjuk boyfriend kita yang pertama dengan yang kedua...



Airit Rayyan Rizqin & Airit Rafqa Arjuna
(hero-hero Rita Rudaini)

comel + hensem kan pakwe2 aku ni? hahaha...
       hai mummy Rita! dan-dan panggil mummy... :)
             lagi gambar mereka...


Rayyan adalah peminat tegar angrybird! setiap kali aku tengok patung-patung angrybird mesti teringat kat dia.. elok dulu aku tak minat main game angrybird tu.. disebabkan Rayyan, aku boleh suka pulak dengan game tu.. Rayyan ni pengaruh kuat la...hahaha! * Rayyan dipersalahkan...LOL!      
  
hensemnya awak ni Rayyan.


sumber gambar : instagram Mummy saya! oppss... tersilap! Mummy Rayyan & Arjuna... hahaha..

UPDATE!
baru-baru ni aku terjumpa satu video.. mummy diorang yang upload video tu dekat keek! Jom layan..



sorry la.. keek tak boleh download video..so aku rakam pakai phone aku yang murah tu je... low quality of video...

p/s: entry ni untuk suka-suka je ya.. jangan saman saya! :)

Chaw!

Otak~

Kenapa hari ini aku rasa macam otak aku ni tak boleh nak fikir apa-apa...
    KOSONG...
          KOSONG...
                 KOSONG...
 wahai otak, bekerjasama lah dengan tuan mu ini.. banyak lagi kerja yang tertangguh ni.. 
 wahai otak, jalankan tugas mu dengan segera.. idea, tolong la bantu si otak ini.. 
 Allahuakbar! sehabis blank otak aku hari ni.. fikir..fikir..fikir...

            setakat ni aku cuma boleh fikir satu benda... Sabtu ni dah mula CUTI sekolah! yeah!! seminggu beb...masyuukkk~  *tak berapa nak masyuukkk sangatlah! cuti nanti ada kelas ya... :D  yeeaayyy! saya suka pegi sekolah time cuti-cuti macam ni... LOL!

Chaw!


Pasangan...

Setiap apa yang ada di dalam dunia ni diciptakan dengan pasangannya masing-masing...

“Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan, samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.” Surah Yaa Sin : Ayat 36

Siang ... Malam
Pagi ... Petang (eh?! ada ke?)
Pasang ... Surut
Kanan ... Kiri
Depan .. Belakang
Jantan ... Betina
Lelaki ... Perempuan
dan sebagainya

Perhh! intro aku hari ni.. sangat berbunga~
sebenarnya , hari ini aku nak bagi tahu sikit pasal  >>dia<<

Aku mula minat dia masa aku tingkatan 4 sampai sekarang...
dan dia tak pernah tahu tentang ini...
aku pernah sekelas dengan dia semasa di tingkatan 5...

waktu tu, aku rasa macam nak datang sekolah hari-hari kalau boleh...
tapi rahsia yang satu tu tetap tersimpan rapi...

apa yang aku boleh nampak dengan mata aku...
dia seorang yang pemalu dan tak banyak cakap...
tapi kuat mengolok (ni bahasa orang kampung aku, kalau bahasa bakunya menyakat)...
kalau nak cari gambar dia, agak payah...
mungkin dia tak suka bergambar <- pendapat aku lah...

dari pengamatan aku lagi...
perbezaan aku dan dia sangat banyak...
sampai aku rasa... entahlah!

Dia seorang yang kaya.... tapi aku?
Dia seorang yang bijak pandai.... tapi aku?
Dia seoarang yang Handsome (ramai yang kata) .... cantik ke aku? :'(

nak senang cerita, bila aq tambah, tolak, darab, bahagi... perbezaan antara aku dengan dia memang nampak sangat ketara... apa penyudahnya kelak?



Dari segi agama pulak...
Aku dan dia mempunyai agama yang berbeza... mungkin ini peluang untuk aku berdakwah?
persoalannya... macammana nak berdakwah sedangkan bercakap pon kami tak pernah?
sebabnya.. aku ni jenis pemalu nak bercakap dengan lelaki..
lagi-lagi dengan lelaki yang tak berapa nak rapat  :)

Okey la... nak sedapkan cerita lagi... sebenarnya aku yang minat dia... bagi pihak dia, aku tak pasti pula...
ni kira entry syok sendiri laa...
kalau kitorang berselisih dekat sekolah..SENYUM! lepas tu dia tengok lantai..aku tengok lantai.. apakah?
hahaha...
jadi, bagaimana? apa yang harus aku buat? lupakan dia?

Keputusannya...
ini sahaja yang aku mampu buat...
  • Berdoa supaya Allah SWT memberi taufiq & hidayah kepada dia agar dia dapat melihat kebenaran Islam sekaligus memeluk agama Islam. InsyaAllah suatu hari nanti... tiada yang mustahil bagi Allah SWT.
  • Aku sentiasa berharap yang si dia memeluk agama Islam bukan sebab terpaksa atau disebabkan oleh seseorang... biarlah dengan hatinya yang rela...
  • Aku akan sentiasa berdoa (insyaAllah) walaupun dia ditakdirkan bukan untuk aku...
psssttt ! aku rasa hari ni aku punya fikiran luar alam la... kenapa tiba-tiba aku cakap pasal benda ni? musykil tahap infinity ni... (@.@)

Chaw!